Godło Szkoły
Logo szkoły
Zespół Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym
a a a
  • Strona główna
  • Oferta
  • Życie szkoły
  • Aktualności
  • Strefa ucznia
  • Praktyki
  • Dokumenty
  • Kontakt
  • Slajd 1 - Liceum Ogólnokształcące
    Ikonka w slajderze
    LICEUM

    Ogólnokształcące

    SZCZEGÓŁY KIERUNKU
  • Slajd 2 - Technik logistyk
    TECHNIK

    LOGISTYK

    SZCZEGÓŁY KIERUNKU
  • Slajd - Technik hotelarstwa
    TECHNIK

    HOTELARSTWA

    SZCZEGÓŁY KIERUNKU
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej

Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej

Zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięło się jedno z najłatwiejszych i najbardziej popularnych dań? Naleśniki potrafi zrobić prawie każdy, a dowolność ich przyrządzenia sprawia, że idealnie pasują do każdego typu kuchni.

Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Dziś niemal każdy kraj ma swój sposób na naleśniki. W krajach afrykańskich najczęściej zjada się je z bananami i zwykle podaje na śniadanie zamiast chleba. Kanadyjczycy i Amerykanie mają swoje "pankejk" - grube i pulchne, najczęściej układane jeden na drugim, serwowane z syropem klonowym i borówkami. W Chinach naleśniki podaje się zarówno na słodko, jak i na ostro. Francuski crepe to z kolei naleśnik bardzo cienki i delikatny.

Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy.

Podstawowe ciasto wykonuje się z mąki pszennej, mleka, wody i jajek oraz cukru i soli. Podobno pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Płynne ciasto, które wylewamy na patelnię buntuje się i burzy, by poddać się za drugim podejściem i usmażyć prawidłowo.
Naleśniki to danie, które zaspokoi apetyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Możesz przyrządzić je na słono lub na słodko, jeść na ciepło lub na zimno, z farszem lub bez farszu. Każda kompozycja tworzy nowy smak i tym samym nowy przepis. Patent na to danie to prawdziwy skarb. Co więcej składniki na ciasto naleśnikowe są prawie zawsze w każdym domu. Z uwagi na fakt, że naleśniki to jeden ze składników śniadania amerykańskiego przyszli hotelarze z Koszczyca spróbowali się zmierzyć z tym gastronomicznym wyzwaniem podczas zajęć praktycznych w sali śniadaniowej "U Koszczyca".

Agnieszka Małecka

Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej
Zdjęcie dla aktualności: Naleśnikowe szaleństwo w sali śniadaniowej

Odwiedź również

Pod Wianuszkami

szkolne schronisko młodzieżowe
więcej

Park rozrywki

z fizyką za pan brat
więcej
więcej

Projekty

ZESPÓŁ SZKÓŁ

  • Strona główna
  • Oferta
  • Życie szkoły
  • Strefa ucznia
  • Praktyki
  • Dokumenty
  • Park rozrywki
  • Kontakt

KIERUNKI KSZTAŁCENIA

  • Technik logistyk
  • Technik spedytor
  • Technik handlowiec
  • Technik hotelarstwa
  • Branżowa Szkoła I Stopnia
  • Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych

MAPA STRONY

  • Mapa strony

DANE KONTAKTOWE

Zespół Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym
ul. Nadwiślańska 9
24-120 Kazimierz Dolny
tel. 81 88 10 558 lub 669 054 555
e-mail: zsz-kazimierz@wp.pl
Szkoła od 1918 roku kształci i wychowuje młode pokolenia Polaków.
Bierzemy czynny udział w życiu społecznym naszego regionu. Organizujemy zajęcia dla szerokiego grona osób pragnących pogłębić swoją wiedzę i zdobyć nowe umiejętności. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą Zespołu Szkół w Kazimierzu Dolnym i śledzenia aktualnych wydarzeń.
Herb - Powiat Puławski Logo BIP
projekt i realizacja: ibif.pl
Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.