Godło Szkoły
Logo szkoły
Zespół Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym
a a a
  • Strona główna
  • Oferta
  • Życie szkoły
  • Aktualności
  • Strefa ucznia
  • Praktyki
  • Dokumenty
  • Kontakt
  • Slajd 1 - Liceum Ogólnokształcące
    Ikonka w slajderze
    LICEUM

    Ogólnokształcące

    SZCZEGÓŁY KIERUNKU
  • Slajd 2 - Technik logistyk
    TECHNIK

    LOGISTYK

    SZCZEGÓŁY KIERUNKU
  • Slajd - Technik hotelarstwa
    TECHNIK

    HOTELARSTWA

    SZCZEGÓŁY KIERUNKU
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zawód pełen aromatów - barista

Zawód pełen aromatów - barista

Wiele rąk dotyka ziaren kawy, zanim trafią one do młynka w odwiedzanej przez nas kawiarni.Wypalone ziarno, które za chwilę ma zamienić się w filiżankę aromatycznego naparu, niesie w sobie potencjał wypracowany ciężką pracą setek, o ile nie tysięcy ludzi.To, czy potencjał ten zostanie w pełni wydobyty, zależy od osoby, która stoi na samym końcu długiej drogi rozpoczynającej się na plantacji w odległych krajach.
Barista, bo o nim tutaj mowa, to osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie procesu ekstrakcji kawy oraz odpowiednie jej podanie klientowi w kawiarni. Baristą można by zatem nazwać każdego pracownika kawiarni, restauracji czy jakiegokolwiek innego lokalu gastronomicznego, który korzystając z ekspresu do kawy (lub innych narzędzi), przyrządza kawę. Bliższe jest mi jednak określanie mianem baristy osób odpowiednio przeszkolonych, posiadających dużą wiedzę na temat kawy oraz złożoności procesu jej zaparzania. Osoby te powinny zachowywać określone standardy w pracy z kawą, a w sytuacjach, gdy świadomie decydują się wykraczać poza nie, powinny być w stanie wyjaśnić, w jakim celu jest to robione oraz jaki efekt w smaku czy aromacie kawy osiągną, zmieniając określone parametry zaparzania.

Trafne jest porównanie pracy baristy do pracy sommeliera. Tak jak eksperci od wina pomagają dobrać odpowiednie wino do każdego dania w restauracji, podają je w odpowiednim naczyniu i w odpowiedniej temperaturze, tak bariści powinni być dla nas przewodnikami po świecie kawy. Od nich należy oczekiwać informacji o pochodzeniu ziaren, składzie mieszanki , sposobie palenia, a także umiejętności przedstawienia jej charakterystyki sensorycznej, czyli smaków i aromatów. Po nich także należy spodziewać się odpowiedniej obsługi klienta, gościnności, chęci do dyskusji o kawie, zachowania czystości w miejscu pracy, a przede wszystkim wspaniałych efektów w filiżance czy kubku z kawą.

 Uzyskanie pełnej wiedzy na temat branży kawowej, a tym samym zdobycie tytułu "baristy" wymaga dużego zaangażowania, czasu, a przede wszystkim pasji. Jest kilka dróg, prowadzących do celu. Możemy:

•  zatrudnić się w dobrej kawiarni, gdzie poprowadzi nas utytułowany barista posiadający uznaną renomę w branży kawowej
•  przejść szkolenie w jednej z film szkoleniowych działających w naszym kraju
•  zostać "home-baristą", czyli wyposażyć swoją kuchnie w wszelkie niezbędne urządzenia do parzenia kawy i czerpać wiedzę z portali i blogów o kawie
•  założyć własną kawiarnię i uczyć się na własnych błędach, uczestnicząc w targach i warsztatach branżowych

Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie te drogi są tylko początkiem - wprowadzeniem do zawodu, którego tajniki zgłębiać można latami. Dla uczniów z Koszczyca początkiem tej drogi była Restauracja „Na Piętrze” zlokalizowana przy ulicy Nadrzecznej w znanej wszystkim Piekarni Sarzyński , gdzie pod czujnym okiem Pana Piotra Strychalskiego uczestniczyli w kursie baristycznym. Zajęcia odbywały się popołudniami ,w dwóch 9-osobowych grupach i uczestniczyli w nich hotelarze, logistycy, kucharz oraz fryzjer. Dzięki długoletniej współpracy z Piekarnią Sarzyński udało się zorganizować kurs w bardzo atrakcyjnej cenie i w dogodnym dla uczniów terminie.
Następne spotkanie z profesjonalistami z branży gastronomicznej zaplanowano na październik .Jesienią uczniowie Koszczyca wezmą udział w kursie kelnersko-barmańskim ze szczególnym uwzględnieniem zasad branżowego savoir-vivre.
Szczegółowe informacje o kursie dostępne w pracowni hotelarskiej.

Agnieszka Małecka

Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista
Zdjęcie dla aktualności: Zawód pełen aromatów - barista

Odwiedź również

Pod Wianuszkami

szkolne schronisko młodzieżowe
więcej

Park rozrywki

z fizyką za pan brat
więcej
więcej

Projekty

ZESPÓŁ SZKÓŁ

  • Strona główna
  • Oferta
  • Życie szkoły
  • Strefa ucznia
  • Praktyki
  • Dokumenty
  • Park rozrywki
  • Kontakt

KIERUNKI KSZTAŁCENIA

  • Technik logistyk
  • Technik spedytor
  • Technik handlowiec
  • Technik hotelarstwa
  • Branżowa Szkoła I Stopnia
  • Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych

MAPA STRONY

  • Mapa strony

DANE KONTAKTOWE

Zespół Szkół im. Jana Koszczyca Witkiewicza w Kazimierzu Dolnym
ul. Nadwiślańska 9
24-120 Kazimierz Dolny
tel. 81 88 10 558 lub 669 054 555
e-mail: zsz-kazimierz@wp.pl
Szkoła od 1918 roku kształci i wychowuje młode pokolenia Polaków.
Bierzemy czynny udział w życiu społecznym naszego regionu. Organizujemy zajęcia dla szerokiego grona osób pragnących pogłębić swoją wiedzę i zdobyć nowe umiejętności. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą Zespołu Szkół w Kazimierzu Dolnym i śledzenia aktualnych wydarzeń.
Herb - Powiat Puławski Logo BIP
projekt i realizacja: ibif.pl
Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.